← Nieuws & Blog

Bekijk uw vacature eens romantisch!

Valentijnsdag. Velen van u zullen vandaag met een kaart, rode rozen of een romantisch diner uiting geven aan hoe blij u bent dat u uw ‘perfect match’ heeft gevonden. Nu zoeken wij dagelijks naar die perfect match, maar dan tussen werkgevers en werknemers. En wat ons daarbij altijd opvalt, is dat de insteek zo anders is. 

Sprak u ooit een single over wat hij of zij zoekt in een partner? Of misschien bent u zelf alleenstaand en op zoek naar de ware liefde. Hoe dan ook, op de vraag waaraan de ideale partner zou voldoen antwoordt u natuurlijk dat hij/zij bij voorkeur dezelfde opleiding heeft gevolgd, binnen een straal van 30 km woont en minimaal 3 jaar een relatie heeft gehad met iemand met dezelfde haarkleur als uzelf. Verder moet hij of zij uw ex goed kennen, dan hoeft u niet zoveel meer uit te leggen. Want dat maakt de kans van slagen gewoon wel zo groot, toch?

Niet?

Natuurlijk niet. Naast de verliefdheid die u gewoon kan overrompelen, kijkt u bij uw mogelijke levenspartner naar heel andere dingen. Naar zijn of haar karakter. Naar gedeelde normen en waarden, ambities, toekomstwensen, behulpzaamheid, betrouwbaarheid en natuurlijk moet er ‘de klik’ zijn. Een match op deze punten is het startpunt waarop jullie je relatie in de praktijk verder zullen vormgeven. Verliefdheid slechts de kick-off; de relatie moet u bouwen. Dus u investeert in elkaar, leert van elkaar en werkt samen aan het resultaat. En ze leefden nog lang en gelukkig.

Maar waarom kijken we bij het zoeken van een goede werkmatch dan zo anders? Waarom denken zoveel werkgevers én recruiters dan nog steeds dat de ideale kandidaat herkenbaar is aan een c.v. dat een één op één overeenkomt met het functieprofiel? Dat u de beste samenwerking vindt als u maar iemand aanneemt die in het verleden dezelfde opleiding heeft gedaan als degene die hij moet vervangen, of die de afgelopen 5 jaar nagenoeg hetzelfde heeft gedaan in uw eigen branche? 

Naast het feit dat het zéér de vraag is of die kandidaat wel echt iets nieuws kan toevoegen aan uw organisatie (de meest frisse wind waait meestal uit een andere hoek!), is het in de huidige krappe arbeidsmarkt ook de vraag of u deze kopie van uw ideaalprofiel gaat vinden.

Telt u daarbij nog eens op dat professionals in deze tijd de luxe hebben om hun carrière te heroverwegen. Dat er aandacht is voor de mens achter de baan; de vraag welke baan past bij jouw persoonlijke eigenschappen, waarden en competenties. Dan wordt het hoog tijd dat we ook op de arbeidsmarkt gaan matchen op deze criteria. Vanuit een match op basiswaarden gaan kijken welke vaardigheden nog nodig zijn op functioneel niveau. Immers, als je vertrouwen hebt dat je voor de juiste werknemer/-gever hebt gekozen, is bijscholen geen risico maar een zinvolle investering. 

Als arbeidsbemiddelaar en HR-dienstverlener zien wij het als onze missie om werkgevers de meerwaarde daarvan te bewijzen: hire character, train skills. Dat levert bovendien ook nog eens fantastische kansen op voor mensen in reorganisaties, loopbaantrajecten en doelgroepregisters. Prachtige doelstellingen als inclusief werkgeverschap, sociaal ondernemen en duurzame inzetbaarheid komen met het matchen op persoonlijkheid, normen en competenties echt binnen handbereik.
Daar krijgen wij nou een warm gevoel van.

Daar kan geen hartvormige doos bonbons tegenop.

Door Stéphanie Berris

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

Geef een reactie

Required fields are marked *

Recente Berichten: