← Nieuws & Blog

Duurzame inzetbaarheid

U heeft hem ongetwijfeld wel eens voorbij zien komen. Als grappige omdenker, gepost in tegelvorm op LinkedIn of ingebracht tijdens een vergadering: “Directeur: wat als we investeren in onze medewerkers, en ze gaan daarna weg? HR-manager: Wat als we het niet doen, en ze blijven?”

Een vraag om even bij stil te staan, misschien nu meer dan ooit. Als commercieel projectmanager bij een HR-dienstverlener merk ik dagelijks dat bedrijven met een dubbele uitdaging te maken hebben, maar hun aandacht noodgedwongen richten op slechts één daarvan.
Aan de ene kant is de markt krapper dan ik in de afgelopen 15 jaar heb meegemaakt. Bedrijven schreeuwen om personeel, aan vacatures geen gebrek. Aan de andere kant zorgen automatisering en maatschappelijke veranderingen ervoor dat functies sneller inhoudelijk wijzigen dan voorheen.
We durven te stellen dat 60% van de banen over 10 jaar niet meer, of niet in dezelfde vorm, bestaat. Hierdoor lopen bedrijven in toenemende mate tegen een dubbel tekort aan: extern én intern. Het aantrekken van gekwalificeerd personeel verloopt moeizaam, maar ook het zittende personeel is niet altijd geschikt voor de veranderende werkzaamheden. De eerste uitdaging is direct zichtbaar, de tweede sluimert en dreigt daarom op de lange termijn agenda te eindigen.

Om me heen zie ik recruiters en bureaus keihard werven om de juiste match te maken. Ook ik bijt me graag vast in een lastige opdracht. Maar hoezeer we ook ons best doen om nieuw personeel te blijven leveren, wat voegen we per saldo toe als we onze opdrachtgever niet kunnen helpen bij het op langere termijn inzetbaar houden van hun belangrijkste kapitaal: hun werknemers?
Duurzame inzetbaarheid zou dan ook bovenaan het prioriteitenlijstje moeten staan van elke organisatie. Dat dat niet altijd lukt, is niet verwonderlijk. Overvolle opdrachtportefeuilles en ambitieuze groeiplannen richten de aandacht op het aannemen van nieuwe medewerkers om de groei bij te kunnen benen. Immers, groei levert omzet op. Een geleverde prestatie zorgt voor een tevreden klant en een betaalde factuur. Dat is direct inzichtelijk. Klinkende munt vraagt zelden om toelichting.

Toch vertaalt inzetten op duurzame inzetbaarheid zich zeker ook in financieel voordeel voor elke organisatie. Het is alleen niet iets wat u even aan uw boekhouder kunt vragen, of wat u afleest uit de jaarrekening. Maar het valt wel degelijk concreet te berekenen wat u bespaart, in keiharde euro’s, als u investeert in duurzaam inzetbaar personeel.
EnergieQ adviseert organisaties op het gebied van duurzame inzetbaarheid, en ontwikkelde daarvoor naast een breed inzetbaar maatwerk programma ook een innovatieve tool waar ik u graag binnenkort meer over vertel. De vraag die menig HR-manager echter vaak moet antwoorden, en dus ook wij vaak krijgen is: wat levert het concreet op?
In samenwerking met het Nationaal Platform Duurzame Inzetbaarheid en TNO biedt EnergieQ daarom een rekentool aan die concreet inzicht geeft in wat investering in Duurzame Inzetbaarheid oplevert. In klinkende munt.

Want wat werkgevers in deze overspannen arbeidsmarkt begrijpelijkerwijs nog weleens vergeten, is dat het binden, motiveren en van toegevoegde waarde houden van medewerkers misschien wel de allergrootste bijdrage is die aan het bedrijfsresultaat kan worden geleverd. Daarom is het misschien maar goed dat we tussen alle aantrekkelijke vacatures en gedeelde commerciële successen af en toe wat tegeltjeswijsheid tegenkomen.

Door Stéphanie Berris

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

Geef een reactie

Required fields are marked *

Recente Berichten: