De crisis als kans

We leven in een bijzondere tijd, dat is een understatement. De oorzaak hiervan lijkt helder want Covid-19 heeft immers geresulteerd in een pandemie. Belangrijker is echter de vraag achter de vraag: waardoor is het zover gekomen en wat moeten we hieruit leren? Vanuit de gedachte dat niks voor niks is in het leven en alles oorzaak en gevolg heeft, hoop ik dat we straks “beter” uit de crisis komen. Laten we daarom naast alle ellende deze crisis ook als kans zien en problemen oplossen met een creatieve denkwijze dan hiervoor.

Terugval in oude patronen?

Ik las hierover een interessant artikel in Het Parool aan het einde van de eerste Corona maand met als hoofdonderwerp: gaan we iets leren van deze dramatische pandemie? De vraag bleef rondgaan in mijn hoofd. Ik betwijfel namelijk of we tijdens de vorige financiële crisis ons verrijkt hebben met kennis om later daarvan te leren en ons gedrag daarop aan te passen. Ondanks mijn optimistische en positieve kijk op de mens lijkt de praktijk toch weerbarstiger. Want zijn we ons wel voldoende bewust dat we snel in oude patronen terugvallen? En hoe gaan we dat straks met elkaar voorkomen en welke rol pak jij daarin? Nu we na volledige Lockdowns in veel landen weer “intelligent” opengaan, is het opportuun om ons af te vragen of de verspreiding van deze ver­raderlijke ziekte ervoor heeft gezorgd dat er een einde komt aan bepaalde gewoontes en standaard methodes van voor Corona. Onze aanpassing op de down-periode heeft naast veel misère ook voordelen opgeleverd: geen volle wachtkamers, altijd op tijd op afspraken, minder verkeer en dus geen files, efficiënt vergaderen binnen de geplande tijd etc. etc. Best wel waardevol dus.

Aanpassingsvermogen

Bij veel bedrijven en zo ook bij ons op kantoor hebben we in de afgelopen weken kunnen concluderen dat het niet het einde van de wereld is als je niet de hele tijd op pad kunt om mensen fysiek te ontmoeten. Zoals velen zijn ook wij buitengewoon creatief geworden in het vinden van andere manieren om ons werk goed te kunnen doen. We zijn inmiddels heer en meester in het online vergaderen, begeleiden, trainen, coachen, kortom in het online in contact zijn met elkaar. Als persoonlijke HR- dienstverlener waarin face to face contact hoog in het vaandel staat, heeft dat best wat aanpassing gevraagd. Desondanks is het ons gelukt om ook op afstand voor mensen persoonlijk van waarde te zijn. Natuurlijk missen we de warmte van live contact, is de nieuwe wijze vooral buitengewoon efficiënt, missen we het koffiepraatje tussendoor en zijn we inmiddels enigszins “Teams-moe” en “Zoom-moe”. Het positieve is wel dat we hebben laten zien dat uit iedere situatie, hoe uitdagend deze ook is, we in staat zijn om ons aan te passen, er voor elkaar te zijn en er het beste van te maken. Kortom: we zijn in beweging gekomen door nieuwe dingen te gaan proberen en buiten bekende paden te treden. En dat is mooi. Deze beweging moeten we vasthouden, zowel thuis als in ons werk.

Beweging geeft energie 😊

Het tijdig in beweging komen is ook van groot belang voor bijvoorbeeld de duurzame inzetbaarheid van iedere werknemer. Dit betekent bezig zijn met persoonlijke ontwikkeling om mee te kunnen met de veranderingen op de arbeidsmarkt die plaatsvinden in elk vakgebied. Veel werkgevers zijn zich bewust dat het belangrijk is om te blijven investeren in de eigen werknemer populatie. Dit voorkomt een mogelijke “gap” tussen interne vacatures en het eigen werknemer-aanbod. Eén van onze HR- diensten is Outplacement en van daaruit mogen we mensen naar ander werk begeleiden. We bemerken daarin hoe fijn het is als een werknemer al in beweging is gekomen. We gebruiken hiervoor de term arbeidsmarktklaar, deze is belangrijk voor het inschatten van de succeskansen, maar richt zich vooral op kennis van eigen kunnen en de arbeidsmarkt. Niet te onderschatten is daarnaast een positieve mindset en veranderingsbereidheid om snel een nieuwe, duurzame stap te kunnen zetten. Vanuit beweging ontstaat energie en met energie gaan we ons lekker voelen. Laten we daarom de kans pakken en vooral het positieve van deze tijd gebruiken, de beweging waar we toch al in zitten vasthouden en verder vooruitkijken. Dat moet een win-win-win-situatie opleveren zodat we uiteindelijk zelfs in deze zware tijd een klein beetje kunnen bijdragen aan een betere wereld voor ons allemaal.

Hester Jansen

Directeur EnergieQ Groep

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

14 Comments

  • Peter-Joost 4 jaar ago

    Leuk stuk, Hester! Blijven doen!

Geef een reactie

Required fields are marked *

Recente Berichten: