Spanning. We voelen het allemaal wel eens: voor een ziekenhuisbezoek, wanneer we een presentatie moeten geven of wanneer het al een tijdje erg druk is op je werk. Er zijn talloze redenen waarbij wij als mensen spanning ervaren. Spanning is een bepaalde gemoedstoestand of gevoel waarbij je onrust ervaart. Dit kunnen positieve – of negatieve spanningen zijn. Het is dus niet altijd ‘erg’. Wel is het belangrijk om spanning ook weer los te laten en dus de balans met ontspanning te houden.
Voor onze collega Hester Draaijer is haar ontspanning paardrijden. Zomer of winter, dat maakt niet uit: lekker met haar eigen paard door het bos is wat zij het allerliefste doet. Maar eigenlijk niet alleen paardrijden, ook gewoon tussen de paarden zijn, ze verzorgen en met ze werken.
Paarden zijn meester in loslaten
Voor paarden ,als prooi- en kuddedier, is het van levensbelang om vrij te zijn van spanning. Na een situatie van stress of spanning laten zij dit meteen weer los door bijvoorbeeld te gapen. Dit doen zij niet alleen bij zichzelf maar ook bij elkaar. Ze zijn in staat de spanning van een ander over te nemen en deze via hun lijf los te laten. Het mooie is dat ze dit niet alleen bij hun soortgenoten doen, maar ook bij anderen zoals mensen. Wanneer je in contact komt met een paard kan het dus heel goed zijn dat hij je helpt om meer in een staat van ontspanning en rust te komen. Hoe bijzonder is dat!
Inchecken bij jezelf
Maar niet iedereen heeft een paard om zich heen. Het is dus belangrijk om regelmatig even bij jezelf in te checken: hoe sta ik erbij? Is er spanning in mijn lijf? Heb ik een rustige of versnelde ademhaling? Neem een moment om stil te staan bij wat je voelt en probeer te ontspannen. Wanneer je merkt dat de spanning langdurig aanhoudt en niet meer op te lossen is met een middagje vrij of een lekkere warme douche en wat tijd voor jezelf, dan is het belangrijk om dit niet te negeren. De opgebouwde spanning in ons lichaam wordt vaak veroorzaakt door onverwerkte emoties en ervaringen. Deze kunnen voortkomen uit ons werk, verleden of onze thuissituatie, soms zelfs een combinatie daarvan. Het is niet altijd mogelijk om de oorsprong of oorzaak van die spanning te achterhalen en aan te pakken, daarom is het des te belangrijker om te leren hoe we het kunnen loslaten.
Paarden kunnen ook van toegevoegde waarde zijn in een reïntegratie proces. We vertellen je hier in een volgend artikel graag meer over. Benieuwd naar re-integratie mogelijkheden bij EnergieQ Sterk Sociaal? We zijn voor veel bedrijven nauw betrokken bij jobcoaching, proefplaatsing, re-integratie en/of detachering van werknemers (met een arbeidsuitdaging). Lees er hier meer over of neem direct contact met ons op.