← Nieuws & Blog

Sterk sociaal staaltje werk

Veel mensen hebben een arbeidsuitdaging, maar willen wel graag aan de slag. De organisatie EnergieQ Sterk Sociaal brengt talentvolle, gemotiveerde mensen in contact met werkgevers zoals VodafoneZiggo. Samen met hen hebben we zo tientallen gedreven vakmensen een plek kunnen geven. En dat is nog maar het begin.

Sommige mensen kruipen wat langzamer uit hun schulp. Of zoeken meer dan gemiddeld naar structuur. Anderen hebben extra uitleg nodig. Of werken wat langzamer dan collega’s. Op veel manieren kan iemand behoefte hebben aan wat meer begeleiding in het werk. Of iemand met bijvoorbeeld een WW, WIA of Wajong-uitkering is op zoek naar een baan.

Beetje creativiteit

Ook voor deze mensen is er plek bij VodafoneZiggo – inclusief de extra begeleiding die sommigen van hen nodig hebben. “Je zou dat misschien niet verwachten van een groot bedrijf als het onze”, zegt Annemarie van Bentum, als talent resourcer verantwoordelijk voor de werving van nieuwe collega’s. “Maar juist door onze omvang zitten we in de ideale positie om dit soort ‘duurzame arbeidsplekken’ te creëren. Er is hier zoveel te doen, met een beetje creativiteit is er een functie te vormen waar iemand wat rustiger kan werken, wat meer begeleiding krijgt of net de taken kan oppakken die anders blijven liggen. Er is zo veel talent dat op deze manier tot zijn recht kan komen!”

Mensen werven

Annemarie en haar collega’s krijgen hulp van de organisatie EnergieQ Sterk Sociaal. Geerten Derks werkt daar als recruiter. “Wij helpen VodafoneZiggo sinds vijf jaar bij de werving van mensen die onder de Participatiewet vallen. Dat is iedereen die extra ondersteuning nodig heeft op de arbeidsmarkt. Wij weten getalenteerde mensen met motivatie te vinden én begeleiden hen naar een nieuwe baan.”

Nieuwe collega’s

“Zodra we een functie beschikbaar hebben, helpt Geerten ons draagvlak onder teamleiders te creëren”, vertelt Annemarie. Die teamleiders zijn namelijk direct verantwoordelijk voor de nieuwe collega’s. Geerten: “Voordat ik op zoek ga naar geschikte kandidaten, ga ik met hen in gesprek. Over de meerwaarde van een nieuwe collega die toch wat extra aandacht nodig heeft, over verwachtingen en over welke behoefte het team precies heeft. Ook vertel ik dat als daar behoefte aan is, VodafoneZiggo’s jobcoach Iris helpt bij de begeleiding. En dat ik bij sollicitatiegesprekken kom zitten, als de teamleider of sollicitant dat prettig vindt.”

Onschatbare waarde

“Teamleiders zijn razend enthousiast als ze eenmaal met iemand hebben gewerkt die door ons is geworven”, vertelt Geerten. “Ze merken dat ze veel over zichzelf leren en dat zo’n nieuwe collega vaak goed is voor de sfeer.” Hun enthousiasme verspreidt zich over de organisatie, ziet hij dan ook. “Mede daardoor zijn er steeds meer vacatures. Nu bijvoorbeeld voor een copywriter en techneuten.” Aanvullende verklaringen voor het succes? “Het centrale management moedigt consistent de werving van deze groep aan. Ook stellen zij een intern participatiebudget beschikbaar dat plaatsing makkelijker maakt. En de jobcoach die de nieuwe collega’s én teamleiders ondersteunt – is ook van onschatbare waarde.”

Veel matches

De afgelopen jaren heeft EnergieQ Sterk Sociaal tientallen matches gemaakt voor VodafoneZiggo. “Op dit moment werken hier zo’n vijfentwintig mensen met een arbeidsuitdaging”, vertelt Annemarie. “Denk aan Manal, een statushouder die de afdeling recruitment ondersteunt. Of aan Tim, die onder andere voorraadbeheer doet op een van onze steunpunten. Daarnaast hebben we zeven nieuwe collega’s aangenomen die vergelijkbaar werk uitvoeren. Ook zit er een aantal nieuwe collega’s bij Klantenservice. En uiteraard hebben we Huub, die ons adviseert over environmental management. Door de hele organisatie heen bracht EnergieQ Sterk Sociaal ons nieuwe collega’s.”

Nuttige werkervaring

Iedereen die via EnergieQ Sterk Sociaal een plekje bij VodafoneZiggo vindt, krijgt een tijdelijk contract van zes maanden of een jaar. Wat er daarna gebeurt, verschilt. Geerten: “Ik sprak laatst nog een teamleider die een half jaar een techneut in dienst had. Zij was zo blij met hem, dat zij hem een vast contract aanbood.” Sommigen vinden inderdaad een vaste plek bij VodafoneZiggo, vertelt Annemarie. “Anderen kunnen hier niet echt aarden, maar doen wel nuttige werkervaring op. Daardoor vinden ze vaak een plek bij een ander bedrijf.” Beide uitkomsten vindt ze uitstekend: “Of het nu met een lang of kort dienstverband is, we zijn graag iemands springplank naar een betere toekomst.”

Bron artikel: https://www.vodafoneziggo.nl/verhalen/sterk-sociaal-staaltje-werk/

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

Geef een reactie

Required fields are marked *

Recente Berichten: