Carrièreswitch maken? Let dan hier op bij het wisselen van baan

Van baan veranderen? Hier moet je op letten

Je hebt de stap genomen om een nieuwe baan te zoeken en dat is gelukt, gefeliciteerd! Maar voordat je de champagne ontkurkt en proost op je nieuwe werk, is het goed om met een paar zaken rekening te houden. Bij een verandering van baan komt er namelijk veel op je af. Dan is het fijn om te weten waar je op moet letten, zowel vóór als nadat je die nieuwe baan gevonden hebt.

Belangrijke overwegingen bij het veranderen van baan

Er zijn een aantal punten om over na te denken voordat je een nieuwe baan gaat zoeken; punten die mogelijk ook van invloed zijn op het maken van je keuze. Denk bijvoorbeeld  aan een eventueel concurrentiebeding of relatiebeding. Als je ervoor kiest om in dezelfde branche verder te solliciteren, is het belangrijk om je contract na te lopen of je hebt getekend voor een dergelijk beding. Zo ja, dan zijn je kansen om over te stappen naar een concurrent of klant mogelijk beperkt, en is het goed om hierover open in gesprek te gaan met je huidige werkgever en je wensen en ideeën voor te leggen. 

Terwijl je je contract nog eens naleest om te kijken of je voor een concurrentiebeding hebt getekend, is het ook noodzakelijk om te kijken naar de opzegtermijn. In de meeste gevallen gaat dit om 1 kalendermaand. Maar om problemen te voorkomen is het altijd handig om dit even dubbel te checken. Vaak kun je alleen tegen de 1e van de maand opzeggen, en dus niet halverwege de maand. Wil je bijvoorbeeld 1 mei in dienst bij je nieuwe werkgever? Dan is het van belang vóór 1 april je huidige baan schriftelijk op te zeggen. En nee, dit is geen 1 april grap.  

Denk tijdens je zoektocht naar ander werk kritisch na over wat jij belangrijk vindt bij een nieuwe werkgever. Focus hierbij niet enkel op de primaire arbeidsvoorwaarden zoals het salaris en het aantal uur. Maak ook een overzicht van een aantal secundaire arbeidsvoorwaarden waar je interesse in zou hebben. Misschien vind je het belangrijk om hybride te kunnen werken of wil je je graag verder ontwikkelen d.m.v. een studie via je nieuwe werkgever? Leg dus naast het salaris ook de secundaire voorwaarden per aanbieding naast elkaar om het écht goed met elkaar te kunnen vergelijken. Een aantal voorbeelden van secundaire arbeidsvoorwaarden zijn:

  • Een fiets of auto van de zaak 
  • Telefoon(vergoeding)
  • Reis- of ziektekosten vergoeding
  • Vakantiedagen
  • Dertiende maand
  • Kinderopvang
  • Bonussen
  • Overwerktoeslag
  • Budget voor scholing/ontwikkeling
  • Flexibiliteit, bijvoorbeeld m.b.t. schooltijden van kinderen of het nemen van een sabbatical

Daarnaast is het belangrijk om de bedrijfscultuur van een potentiële werkgever te onderzoeken. Je wilt werken voor een bedrijf waar je je op je gemak voelt en waar ruimte is voor jouw talent en persoon. Ga op zoek naar informatie over de bedrijfscultuur op de website van het bedrijf en lees online reviews van huidige en voormalige werknemers. En liefst: ga eerst persoonlijk in gesprek met de mensen die er nu werken, en mogelijk jouw directe collega’s worden. Wat is hun ervaring?

Tips voor een succesvolle baanverandering

Na het vinden van een nieuwe baan

Je hebt het verlossende telefoontje gekregen: jij bent het geworden! Nu is het belangrijk om je ontslag bij je huidige werkgever goed aan te pakken. Allereerst begin je met je ontslagbrief. Natuurlijk is het belangrijk je leidinggevende persoonlijk te vertellen dat je vertrekt, maar het is essentieel om ook schriftelijk op te zeggen. Hiermee wordt de opzegtermijn officieel in gang gezet. Een mailtje met “ik neem ontslag” of “ik stop ermee”, is niet voldoende (en ook niet zo netjes trouwens). Punten die in je ontslagbrief naar voren moeten komen zijn je naam, adres, het adres van het bedrijf waarvoor je nu werkt, de datum waarop je de brief verstuurt en de lengte van de opzegtermijn. Vanzelfsprekend vermeld je duidelijk dat je de arbeidsovereenkomst tussen jou en het bedrijf graag wilt beëindigen. Zo’n brief sluit je vervolgens af met een naam en handtekening. 

Denk ook na over je pensioenregeling! Veel mensen vergeten dit, want ‘het is toch nog ver weg’. Maar dit is niet het moment om achterover te hangen en te wachten op later. Mogelijk kom je daardoor met een pensioengat te zitten. Ga je werken in een andere branche? Houd er dan rekening mee dat de kans groot is dat je een nieuw pensioenfonds krijgt. Als je nieuwe werkgever dezelfde pensioenregeling heeft, hoef je vaak niets te regelen. Is dat niet het geval, dan is het goed om je pensioen te vergelijken en deze opties te overwegen: pensioen laten staan, pensioen meenemen of pensioenpotjes samenvoegen. Zoek dit goed uit want het één kan financieel veel aantrekkelijker uitpakken dan het ander. 

Iets wat financieel ook slecht kan uitpakken is het niet doorgeven van je nieuwe salaris aan de Belastingdienst. Als je dit niet doet worden mogelijk toeslagen (huur- of zorgtoeslag) doorbetaald, terwijl je hier geen (of minder) recht op hebt door je gewijzigde inkomen. Zorg ervoor dat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan, waarbij je geld moet terugbetalen. Dit werkt natuurlijk ook andersom: bij een lager inkomen kunnen de toeslagen wellicht stijgen. Je geeft dit soort wijzigingen online via de website van de Belastingdienst door onder het kopje ‘Mijn toeslagen’. 

We hebben het nu vooral gehad over de zaken die voor jou van belang zijn. Maar vergeet niet om je huidige werkplek op een goede manier achter te laten. Als er nog geen vervanger voor jouw functie is gevonden, komt jouw werk hoogstwaarschijnlijk op het bordje van een aantal collega’s te liggen. Zorg er daarom voor dat je je werk goed volgbaar en tijdig overdraagt. Op die manier laat je je werk met een goed gevoel achter, kun je altijd nog eens langs voor een kop koffie en er is alle ruimte en energie om aan je nieuwe baan te beginnen. 

Pensioen geregeld? Check. Nieuw salaris doorgegeven? Check. Werk netjes overgedragen? Check. 

Wat veel mensen helemaal over het hoofd zien is om te kijken of je autoverzekering nog wel passend is aan de nieuwe situatie. Ga je bijvoorbeeld veel meer kilometers maken voor je nieuwe baan? Dan is het goed om te kijken of je huidige autoverzekering nog voldoet. Dit kan namelijk van invloed zijn op de hoogte van je premie. En een tip voor als je een auto van de zaak had: ook met een lease-auto bouw je schadevrije jaren op. Deze schadevrije jaren kun je doorgaans meenemen naar je nieuwe verzekering. Bij de leasemaatschappij kun je een lease-verklaring opvragen en meesturen bij de aanvraag van je nieuwe polis. 

Tenslotte: neem als het kan op een prettige manier afscheid van je collega’s en werkgever. Wees je bewust van wat je tijdens dit werk hebt mogen leren. En dank je collega’s voor de fijne samenwerking, ook al kies je nu voor een nieuwe stap in je loopbaan. Het is altijd fijn om met een goed gevoel terug te kunnen kijken op je werk én het afscheid.

Dat was het dan, je bent klaar bij je vorige werkgever en hebt nu een aantal dagen (of misschien weken) vrij voordat je bij nieuwe werkgever begint. Geniet van deze periode: je kunt je werk nu écht helemaal loslaten en ontspannen voordat je begint aan je nieuwe baan. Maak er wat moois van!

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

Geef een reactie

Required fields are marked *

Recente Berichten: