We kennen allemaal het moment van voldoening wanneer we iets goeds doen voor een ander. Het boodschappen halen voor je buurman van 83, het achterhalen van de eigenaar van een gevonden portemonnee via Facebook, of het aanbieden om de zware tas van de hoogzwangere vrouw achter je bij de kassa te tillen. Deze kleine gebaren geven jou en de ander een goed gevoel, maar zijn incidenteel en onvoorspelbaar. Er is ook een manier om vaker en met meer regelmaat ruimte te geven aan dit soort kleine ‘goede daden’ in je leven: door het kiezen voor vrijwilligerswerk.
Vrijwilligerswerk gaat namelijk verder dan slechts incidentele goede daden. Het biedt de mogelijkheid om een langdurige samenwerking aan te gaan en een positieve impact te hebben op zowel de samenleving, als op jezelf. Dit klinkt allemaal fantastisch. Maar wellicht vraag je je af hoe je dit kunt combineren met een drukke baan, een actief sociaal leven en avonden gevuld met sportactiviteiten? Het lijkt misschien een uitdaging om vrijwilligerswerk te integreren in je drukke schema, er is echter altijd een manier om ruimte te maken voor iets dat je echt belangrijk vindt.
Waarom vrijwilligerswerk naast je baan?
Je zou haast beter kun vragen ‘waarom niet’, gezien de enorme hoeveelheid voordelen. Je helpt niet alleen een ander, je helpt ook jezelf. Door een ander te helpen komen er namelijk gelukshormonen vrij die je een zogenaamde helper’s high kunnen bezorgen. Je hersenen schieten daarbij in een soort genotstoestand die vergelijkbaar is aan wanneer je verliefd bent, chocolade eet of hardloopt. Dat laatste heb ik jammer genoeg nooit ervaren, maar over chocolade kan ik meepraten 😉
Daarnaast biedt vrijwilligerswerk mogelijkheden om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, je netwerk uit te breiden en het geeft het ons gevoel van eigenwaarde een boost. Door vrijwilligerswerk naast je betaalde baan te doen, kun je een evenwicht vinden tussen werk en bijdragen aan een betere wereld.
Kies vrijwilligerswerk dat bij je past
Er zijn talloze opties voor vrijwilligerswerk: helpen in de plaatselijke sportkantine, uitjes organiseren voor eenzame ouderen, mensen begeleiden bij hun ziekenhuisbezoek, of meehelpen bij de voedselbank. Neem de tijd om te reflecteren op wat voor jou echt van waarde is. Waar gaat jouw hart sneller van kloppen? Welke maatschappelijke kwesties raken je diep van binnen? Door deze vragen te beantwoorden, kun je gerichter zoeken naar vrijwilligerswerk dat aansluit bij jouw interesses, passies en beschikbare tijd.
Koken voor ouderen in een verzorgingstehuis omdat je koken zo leuk vindt, is een fantastisch idee. Maar dan moet je daar (vaak) wel in de ochtend tijd voor hebben. In de meeste verzorgingstehuizen wordt er namelijk tijdens de lunch een warme maaltijd geserveerd. Dit is een goed voorbeeld waarom het essentieel is om te kijken of je interesse aansluit bij je beschikbare tijd, zodat je met plezier je vrijwilligerswerk kunt blijven uitvoeren. En niet het gevoel hebt dat je in de knel komt met je planning.
Communiceer met je werkgever
Naast dat het netjes is, en eigenlijk ook wel essentieel, om open te communiceren met je werkgever over je intentie om vrijwilligerswerk te gaan doen is het ook belangrijk om je arbeidsovereenkomst/cao te bekijken. Het kan namelijk zo zijn dat je eerst schriftelijk toestemming aan je werkgever moet vragen. Al helemaal wanneer het gaat om het bijspringen van noodsituaties (onder werktijd) zoals bij de brandweer of het Rode Kruis. Bespreek met je werkgever hoe vrijwilligerswerk je werkprestaties niet zal beïnvloeden. En toon aan dat je nog steeds toegewijd bent aan je professionele verplichtingen. Sommige werkgevers hebben mogelijk zelfs programma’s voor werknemersvrijwilligerswerk.
Onkostenvergoeding voor vrijwilligers
Wist je dat sommige organisaties vrijwilligers een onkostenvergoeding bieden? Deze mag (belastingvrij) maximaal 180 euro per maand zijn. Zorg dat je hierover afspraken maakt met de organisatie waarvoor je werkt. Let hierbij wel op dat, afhankelijk van de hoogte, dit gevolgen kan hebben voor je belastingaangifte. Lees hier meer over de onkostenvergoeding.
Andere mogelijkheden
Als je de stap naar vast vrijwilligerswerk naast je betaalde baan nog te groot vindt, kun je ook kijken naar eenmalige projecten (Oranjefonds) of andere manieren om een verschil te maken. Een goed voorbeeld hiervan zijn georganiseerde Cleanups, die meerdere keren per jaar plaatsvinden. Tijdens deze evenementen kunnen vrijwilligers genieten van sociaal contact met mede vrijwilligers, terwijl ze al wandelend afval in de natuur opruimen. Het is de perfecte combinatie van samen zijn, actief zijn en de natuur een handje helpen. Zo draag je op een doeltreffende en leuke manier je steentje bij.
Maar je kunt het natuurlijk nog ‘kleiner’ maken: aan de mevrouw die voor je staat bij de kassa aanbieden of je haar zware tas mee kunt helpen tillen naar de auto, maakt ook al een verschil. Misschien niet voor de hele samenleving, maar wel voor die mevrouw. Het zijn deze kleine daden van vriendelijkheid die de wereld een beetje mooier maken. En iedere goede daad, hoe klein ook, telt.