← Nieuws & Blog

Wat doe jij met je vakantiegeld in 2020?

Het is weer zover. De laatste week van mei, het loonstrookje waar je een jaar naar uitkeek: het vakantiegeld wordt uitbetaald. Een verplicht spaarpotje, door de overheid in het leven geroepen om ons tegen onszelf te beschermen (en wat extra belasting te kunnen innen…?). Zodat we jaarlijks even aan het ontspannende infuus kunnen van andere talen, klimaten en culturen. Of toch tenminste een andere omgeving dan onze dagelijkse.

Maar wat als je vakantieplannen dankzij een pandemie niet doorgaan dit jaar? 10 suggesties om je vakantiegeld in 2020 zinvol te besteden.

1. Investeren in je vakantie in Rundumhausen

Als je dan toch thuis moet blijven deze zomer, dan kun je het extraatje natuurlijk spenderen aan het opfleuren van je eigen huis en haard. Dus koop dat nét iets te grote maar o zo heerlijke zwembad, zet alvast zakken vol hout bij je vuurkorf en gun jezelf zo’n luxe lounger die – ook zonder handdoekje erop – altijd voor jou gereserveerd is. Als ons een warme zomergegund is, zou het maar zo kunnen  dat je je straks afvraagt waarom je jezelf voorheen uren in auto of vliegtuig liet opvouwen om dit gevoel te bereiken. Nooit meer weg uit Playa del Casa!

2. Je huis verduurzamen

Jaaa, je vindt duurzaamheid echt wel belangrijk. Maar je kunt je geld maar één keer uitgeven, en reizen is nu eenmaal belangrijk voor lichaam en geest, dus… Maar als je dit jaar níet gaat, kun je je vakantiegeld gebruiken om je huis te verduurzamen. Of je nou voor zonnepanelen kiest, je dak laat isoleren of alleen je gloeilampen vervangt door duurzame ledvarianten: voor zowel kleine als grote vakantiegeldpotjes is een duurzame bestemming te bedenken. Met een beetje mazzel vind je ook nog een subsidiepotje dat meebetaalt. Een duurzame “staycation”:  everybody wins.

3. Spaarpot voor onvoorziene uitgaven

De overheid houdt je vakantiegeldpotje weliswaar het hele jaar dicht; niemand verplicht je om het in mei te openen. Misschien raak jij je vakantiegeld dit jaar liever helemaal niet aan, en bewaar je het liever als buffer voor onvoorziene uitgaven. Een kapotte wasmachine of cv-ketel is voor veel mensen een flinke aanslag op het huishoudbudget. Mooi dat jij in dat geval nog diezelfde dag bij de lokale witgoedwinkel een nieuwe uitzoekt, dankzij die achtertuinvakantie van 2020!

4. Hypotheek/schulden aflossen

Oké, echt lekker voelt het niet om je geld te gebruiken voor een extra aflossing van hypotheek of andere schuld. Maar het brengt toch dat moment dichterbij dat je je daarover geen zorgen meer hoeft te maken. Zie het dus een betaling aan jezelf, een investering in zorgeloosheid. Niet direct een hoge funfactor, maar als je je vakantiegeld niet acuut voor iets anders nodig hebt, een verstandige bestemming.

5. Opleiding en toekomstplanning

Niets zo goed voor je mentale gezondheid als iets nieuws leren. Een uitstekende remedie tegen burn out en zeker bore out klachten. In deze Coronacrisis komt er nog een goed argument bij om je geld te besteden aan een opleiding: de arbeidsmarkt verandert plots drastisch. In bepaalde sectoren (horeca, transport) verliezen in korte tijd veel mensen hun baan, terwijl in andere sectoren de vraag onverminderd hoog blijft (zorg, techniek, onderwijs, IT). De overheid stuurt er al actief op aan: omscholing zal op grote schaal nodig zijn om baankansen te creëren voor mensen uit de hardst getroffen beroepsgroepen. Maar ook als jij geen carrièreswitch hoeft te overwegen, is het adagium al jaren dat iedereen een leven lang blijft leren om duurzaam inzetbaar te blijven. Dus je vakantiegeld van 2020 investeren in een opleiding is altijd een goede keus. Of dat nu omscholing betreft, of een aanvullende cursus in je eigen vakgebied. Weet je nog niet wat voor jou de goede weg zou zijn? Maak deze zomer dan eens een afspraak met een loopbaanprofessional om jouw wensen, kansen en route helder te krijgen. Op deze manier investeer je actief in je eigen toekomst.  

6. Klussen en verbouwen

We mochten dan in een lockdown zitten en zoveel mogelijk thuis moeten blijven; als er één non-food winkel was waarvoor we alle risico’s toch trotseerden, dan was het wel de doe-het-zelf zaak. Vanaf het begin van de Coronacrisis begon Nederland acuut te “coronaklussen” aan carport, steigerhouten tuinbar of parketvloer. Ineens leek iedereen zin en tijd te hebben om (misschien alvast met het oog op punt 1) eindelijk de tuin op te fleuren, het gazon in te zaaien en nieuwe schuttingen te plaatsen. Hoe je het ook wendt of keert: behalve tijd kost klussen ook een hoop geld. Vooral als je zelf géén tijd of twee linkerhanden hebt, en iemand moet inhuren. Dus maak van je vakantiepotje een kluspotje.  Eerlijk is eerlijk: van een verbetering in of om je huis heb je toch langer plezier (en minder hoofdpijn) dan van 2 weken zon en sangria? 

7. Hobby

Misschien heb jij een hobby, maar beperk je jezelf als het gaat om het geld dat je eraan uit mag geven. Als dit jaar dat dure vliegticket niet geboekt hoeft, gun jezelf nu dan die dure hengel, veelzijdige naaimachine of luxe gameconsole. Je hebt deze zomer immers ook de tijd om er gebruik van te maken! Bovendien is uit onderzoek gebleken dat het hebben van een hobby bijzonder goede effecten heeft op ons welzijn. Niet alleen sociale activiteiten, maar ook meer solitaire hobby’s als handwerken of puzzelen leveren onze hersens veel ontspanning op. Misschien ben je na een weekendje vissen of breien wel veel relaxter dan na 14 dagen struinen langs waterkant en all-in buffet.

8. Sparen voor iets duurs

Grote uitgaven zoals de aanschaf van een nieuwe auto, keuken of badkamer zijn vaak spaarpotten van meer dan één mei-salaris. Maar als je normaliter boekjes vol koopzegeltjes plakt of maandelijks een bedrag opzij zet met dit grotere spaardoel, dan is het wel een lekkere stap voorwaarts als je daar nu in één keer een klein maandloon aan toe kunt voegen. Zo komt die 6-pits inductiekookplaat of flitsende bolide toch weer een stukje dichterbij.  

9. Het goede doel

De kans dat je je volledige vakantiegeld overmaakt aan beschermers van mens, dier of natuur, is natuurlijk klein. Maar als je concludeert dat je dankzij je gecancelde vakantieplannen toch flink wat geld bespaart dit jaar, kun je best overwegen om een goed doel te kiezen dat jij zou willen steunen. Kies dan bij voorkeur voor een periodieke gift aan een organisatie met een erkende ANBI-status, dan is je gift doorgaans ook nog eens fiscaal aftrekbaar. Krijg je toch nog een béétje terug van de  49,5% die de Belastingdienst van je vakantiegeld heeft ingehouden…  

10. Uitstapjes of vakantie in eigen land

Je zou bijna denken dat vakantie een reis naar verre stranden of spannende wereldsteden moet zijn. Maar als reizen naar het buitenland dit jaar niet mag of kan, kun je natuurlijk ook nog altijd in eigen land op pad. Kies voor een regio die totaal anders is dan de jouwe, en je voelt je heus echt op vakantie. Woon je in het Westen, kies dan voor de Veluwse bossen of uitgestrekte weilanden van Drenthe. Verblijf je het hele jaar al tussen heide en dennenbomen, boek dan een huisje aan de kust of aan de Friese Meren. Nederland is divers genoeg om nog jarenlang ruimte te bieden voor binnenlandse vakanties en dagjes uit. Zoals mijn oud-tante altijd tegen mijn vader zei als die op vakantie was geweest: “Jongen, je kunt de hele wereld afreizen, maar het is toch nérgens zo mooi als op de Veluwe.”
En daar zit eigenlijk best iets in.

Door Stéphanie Berris

Foto: Marco Verch

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

Geef een reactie

Required fields are marked *

Recente Berichten: